Işık demetinden bilgi taşınması fikri lazerlerin doğumuna sebep oldu. Lazerler sayesinde şuan Dünya’da sayısız bilgi aktarımı yapılmaktadır. Lazerlerin faydası saymakla bitmez. Fiber optik kablolarının gelişimi ile ancak lazerlerde gelişme imkanı bulmuştur. Yani anlayacağınız lazerler fiber optik kablolara çok şey borçlu…
Su için boru tesisatı ne ise kabaca lazerler içinde fiber optik kablolar öyledir. Lazerler bilgi taşırken fiber optik kablo yollarını takip ederek yollarını bulurlar. Lazer bir eşevreli ( aynı frekansta hareket eden ışık demeti ) ışık demetidir. Işınlar gözle görülebilen her şeyden etkilenirler. Sis, böcek veya tozdan bile… Sağlıklı bilgi aktarımı için lazerlerin bu koşullardan etkilenmemesi gerekir. Fiber optik kablolar sayesinde çok uzak mesafeler ve hızlı, sorunsuz şekilde taşınması sağlanır.
Peki nasıl olur bu ? Cevabı çok basit bir fizik ilkesi. Işığın tam yansıma özelliği sayesinde ( ışığın kırılma indisi yüksek bir ortamdan düşük bir ortama geçerken kritik bir açıya eşit veya daha büyük bir açıda kırılması ) gerçekleşir. Ayrıca kullanılan malzemenin saflığıda çok önemlidir.
Şimdi iki saydam malzemenin yan yana geldiğini varsayalım. Ayrıca bu malzemelerin farklı kıırılma indislerine sahip olduğunu düşünelim. Eğer bir ışık ışını, kırılma indisi yüksek olan bir malzemede ilerliyorsa bu durumda iki malzemeyi ayıran sınıra çarptığında çarpma açısı çok dik değilse kırılma indisi büyük olan malzeme içerisinde kalır.
Fiber optik kablolar iki malzemeden oluşur. Biri kılıf diğeri çekirdektir. Çekirdeğin kılıfa göre çok az indisi daha büyüktür. Bu küçük fark ve malzemelerin saflığı sayesinde ışık ( bilgi ) uzun mesafeler hızlı şekilde taşınabilir.
Fiber Optik Sistemlerin Avantajları:
Bu avantajların da katkısıyla kullanıma geçen fiber optik kabloların sayesinde İnternet ağları kurulmuş, elektronik bilgi iletimi kolaylaşmış, sayısal kütüphaneler oluşturulmuş; bilginin en verimli, en ekonomik ve en kısa zamanda ulaştırılması sağlanmıştır.
Fiberlerin Sınıflandırılması
Yapısına göre 3’e ayrılırlar:
Kaynak: www.malzemebilimi.net
Yorumlar