1 gr bor yakıldığında 1lt petrolden 4 kat daha enerji vermektedir. Hem enerji açısından verimi daha iyi hem de çevreye verdiği atık petrolden daha az olduğu da bilinmektedir.
Ülkemizde ki bor rezerv durumu herkesçe bilinmektedir. Bu rezervler artık değerlendirilmelidir. Bu yönde Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir kaç projesi bulunmaktadır. Bunlardan biri Borlu İHA üretimidir. Bakanlığının yaptığı açıklamada ”PEM tipi yakıt pillerinde bor kullanıldığı zaman, 3 saat havada kalabilen mini İHA’ların kapasiteleri yüzde 60’ın üzerinde artarak 5 saate kadar havada kalabiliyorlar” . Bu açıklamada bir PEM yakıtından sözediliyor. Nedir PEM piller dersek ?
-Proton Değişim Membranlı Yakıt Pili (PEMFC)
PEMFC’ler 1960’ların başında General Electric tarafından icat edilmiştir.Katı polimer elektrolitli yakıt hücresi olarak ta adlandırılır.Bu tip yakıt hücrelerinde proton(hidrojen iyonu) geçirebilen membranlar kullanılmaktadır.
PEM yakıt pili,platin ile kaplanmış iki elektrotun arasına preslenmiş perflorlu sülfönik asit polimerler gibi proton ileten bir katı elektrolitten oluşur.Buradaki elektrolit anot ile katot arasında bir gaz sütunu oluşturarak anottan katoda doğru hidrojen iyonlarının taşınmasını sağlar.Polimer elektrolite gaz elektrotlarda bulunan gaz difüzyon kanalcıklarından oluşur.Aynı zamanda bu kanallar elektrik akımını toplama görevini de üstlenir.PEM’lerin çalışma sıcaklığı 80-90 ºC gibi çok düşük sıcaklıklarda ve çalışma basınçları da 1-8 atm basınç arasındadır.Bu tip yakıt hücreleri belli bir nem oranında hidrojen ve oksijen ile çalışabilmektedir.Yüksek güç yoğunluğu,hızlı ve çabuk marş yapabilme ve değişken güç çıkışına uygun olması PEM’lerin ulaşım alanında kullanılabilmesini uygun kılmaktadır.
Savunma Sanayisinde İHA’ların önemi çok büyüktür. Ülkemizin harcamalarında büyük paya sahip olan savunma sanayi, üretimi milli olan araçlara yer verilirse uzun vadede büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Ülkemizin konumu yüzünden sürekli kendimizi geliştirmek ve yenilemek zorundayız.
Kaynak: www.malzemebilimi.net
Yorumlar